نماد سایت مرکز مشاوره خانواده و مشاوره ازدواج آنلاین

مشاوره

مشاوره

مشاوره

 

مرکز مشاوره تهران بهترین مرکز مشاوره ازدواج روانشناس خوب تهران روانپزشک خوب تهران مشاور ازدواج تهران

مقاله تضادفی:

چشمان نازنین کودکان

رفتن مو در چشم

ممکن است یک تار موی سر نوزاد به طور اتفاقی در چشم او بیفتد. لطفا سعی نکنید که مانند مواردی که موی مژه در چشم بزرگ‌ترها می‌رود، با گوشه دستمال کاغذی مو را از چشم نوزاد بیرون بیاورید. این ک ار عملا غیرممکن است، زیرا نوزاد با کمترین تحریک، چشم‌هایش را می‌بندد و پلک‌هایش را به هم می‌فشارد. نگران نباشید زیرا این مو پس از مدت کوتاهی خود به خود از چشمش خارج خواهد شد. اما اگر وجود این تار مو واقعا مزاحم اوست، می‌توانید با چکاندن آب جوشیده سرد شده در چشم نوزاد به خروج مو کمک کنید.

 

آرایش چشم با سرمه!

در بعضی از خانواده‌های شهری و عشایری هنوز هم رسم بر این است که پس از تولد، نوزاد را کمی آرایش کنند! برای نوزاد ابرو می‌کشند، اطراف‌های چشم‌های او را سیاه می‌کنند و یا روی صورت و حتی ناف نوزاد را نیز خط و خال می‌گذارند. به این ترتیب ممکن است نوزاد زیباتر جلوه کند، اما متاسفانه این آرایشگری با استفاده از «وسمه» و بیشتر با «سرمه» انجام می‌شود. سرمه ماده ضدعفونی‌شده‌ای نیست و کشیدن آن به چشم نوزاد ممکن است چشم‌های او را آلوده کند و باعث ایجاد ترشحات چرکی در چشم شود. همچنین باید دانست که سرمه حاوی سرب است و ممکن است نوزاد را دچار مسمومیت کند. این مسئله تا بدان اندازه‌ای جدی است که حتی مادرانی که خودشان در زمان حاملکی به طور همیشگی از سرمه استفاده می‌کرده‌اند، جنین و بعدها نوزادشان دچار مسمومیت با سرب شده‌اند.

بنابراین به این مادران اطمینان می‌دهیم که نوزادشان بسیار هم زیباست و نیازی به آرایش با این مواد خطرناک ندارد. اگر اصراری بر آرایش نوزاد هست، شاید بهتر باشد که از مواد ابرو استفاده شود.

 

اشک نوزاد

اغلب نوزادان در هنگام تولد و تا حدود سه یا چهار هفته پس از آن اشک ندارند و حتی با گریه کردن نیز اشکی از چشمانشان بیرون نخواهد آمد. این شک پدیده طبیعی است، اما به منای خشک بودن چشم‌ها نیست. چشم‌های نوزاد در این مدت به اندازه کافی رطوبت دارد.

 

آلودگی چرکی چشم

یکی از علل شایع مراجعه مکرر مادران به پزشک، از دو تا چند روز پس از تولد نوزاد، قضیه ترشح و آلودگی گوشه‌های چشم نوزاد یا چرک آمدن از چشم‌هاست.

علت این ترشحات ممکن است آلوده شدن چشم‌های نوزاد در حین عبور از مجرای زایانی با میکروب‌های موجود در این مجرا، یا در اثر تماس چشم‌های نوزاد با دست یا دستمال آلوده باشد. در چنین حالاتی معمولا یکی دو روز پس از تولد و به دنبال تماس چشم نوزاد با آلودگی‌ها، مادر ملاحظه می‌کند که در گوشه چشم نوزاد کمی چرک جمع شده است و در صورت پیشرفت بیماری، صبح‌ها چشم نوزاد از زیادی ترشحات چرکی بسته مانده و باز نمی‌شود.

گاهی شست و شوی این ترشحات با آب جوشیده سرد شده یا با چایی کم‌رنگ صاف شده، این ترشحات را از بین می‌برد. اما اگر مقدار این ترشحات زیاد و آلودگی چشم‌ها جدی باشد، باید با تجویز پزشک از قطره‌ها یا پمادهای آنتی بیوتیک چشمی سود جست.

اجازه بدهید بر این نکته تاکید کنم که هرگز با انگشتان خود که ممکن است آلوده باشند، ترشحات یا اشک را از چشم نوزادتان باک نکنید. بهتر است برای این کار از دستمال کاغذی یا پنبه یا دستمال پارچه‌ای بسیار تمیز استفاده شود. نکته دیگر آن که هیچگاه با همان دستمالی که ترشحات بینی نوزاد را پاک می‌کنید، چشم او را تمیز نکنید.

 

گرفتگی مجرای اشکی

گاهی پس از یکی دو هفته مادر در چشم نوزاد به علت وجود ترشحات چرکی، قطره آنتی بیوتیک چکانده است، دوباره به پزشک مراجعه می‌کند و می‌گوید: «این قطره‌ای که برای چشمش دادید، هیچ فایده‌ای نداشته است و هنوز همان‌طور از چشمش چرک می‌کند.»

این مادر باید بداند که علت ادامه یافتن خروج ترشحات چرکی از چشم نوزاد، ممکن است این باشد که مجرای اشکی چشم نوزاد از ابتدای تولد و به طور مادرزادی تنگ یا کاملا بسته بوده است.

این اشکال مهمی نیست، اما در این صورت چاره‌ای بجز استفاده درازمدت از داروها یا قطره‌های آنتی بیوتیک چشمی با تجویز پزشک نیست. بنابراین اگر پس از چند روز قطره چکاندن در چشم‌های نوزاد، شاهد بهبودی چشم‌هایش هستید، می‌توانید درمان را قطع کنید.

در بسیاری از موارد معمولا همین درمان چند روزه کفایت می‌کند، اما اگر دوباره ترشحات ادامه پیدا کرد، آنگاه باید به بسته بودن یا تنگ بودن مجرای اشکی مشکوک شد.

در این حالت بهتر است هر بار ابتدا چشم‌های نوزاد را با دستمالی تمیز و نمناک از ترشحات و آلودگی‌ها پاک کنید و سپس با انگشت اشاره خود چند بار گوشه داخلی چشم‌ها را در کناره بینی با ملایمت مالش دهید. آنگاه از قطره آنتی بیوتیک، یک قطره در گوشه داخلی چشم بچکانید و سپس دوباره گوشه چشم را به همان ترتیب مالش دهید.

اگر فرصت داشته باشید که این کار را مکررا انجام دهید، نتیجه بهتر و سریع‌تری خواهید گرفت. گاهی یکی دو هفته بعد از شروع درمان پیگیر، آلودگی چشم‌ها برطرف می‌شود.

 

– میل زدن چشم

گاهی علی رغم چند ماه قطره چکاندن در چشم کودکی که مجرای اشکی او بسته است، همچنان از چشم کودک ترشح خارج می‌شود.

در چنین صورتی گرفتگی یا بسته بودن مجاری اشکی جدی است و نیاز به باز کردن آن توسط چشم‌پزشک دارد. این عمل کوچک و ساده که به «میل زدن» شهرت دارد، نباید اسباب نگرانی والدین شود، زیرا انجام آن توسط چشم‌پزشک آسیبی به چشم‌های کودک نخواهد زد.

 

آبسه مجرای اشکی

در نوزاد یا کودکی که مجرای اشکی او بسته یا تنگ است، ممکن است مادر در کناره بینی نوزاد، متوجه یک برجستگی کوچک اما ملتهب شود. این برجستگی چیزی جز آبسه مجرای بسته شده اشکی نیست.

در این موارد معمولا درمان اولیه با آنتی بیوتیک‌ها کارساز نیست و می‌بایست این آبسه توسط چشم‌پزشک با عمل کوچکی از میان برداشته شود.

انسداد مجرای اشکی در کودکان و نوزادان پدیده‌ای شایع است، ولی خوشبختانه بیش از ۹۰ درصد این کودکان تا هشت یا نه ماهگی به طور خودکار بهبود می‌یابند و در صورت عدم بهبود خود به خودی، بعد از این سن میل زدن مجرای اشکی انجام می‌شود. اگر میل زدن در سن زیر یک سالگی انجام شود، احتمال موفقیت بالای ۹۰ درصد است و هر چه سن در موقع میل زدن بالاتر باشد، احتمال موفقیت کمتر است. در کودکان بالای یک سال معمولا یک الی دو بار میل زدن انجام می‌شود و در صورت عدم موفقیت، لوله مخصوصی از جنس سیلیکون ( کراوفورد) در داخل مجرای اشکی کار گذاشته می‌شود که تا یک سال در محل باقی مانده و سپس خارج می‌گردد.

 

توده کوچک در کنار ابرو

گاهی در برخی از نوزادان یک توده نرم و کوچک و برجسته درست در انتهای خارجی خط ابرو و کمی بالاتر از آن دیده و لمس می‌شود.

در این صورت اگر انگشتتان را روی ابروی نوزاد بگذارید و به طرف کنار ابرو بکشید، دربالای کناره خارجی ابرو یک توده کوچک به دستتان خواهد خورد.

وجود این کیسه نرم و کوچک مشکلی برای نوزاد و کودک ایجاد نمی‌کند و در سنین بالاتر، چشم پزشک تصمیم درستی برای برداشتن آن خواهد گرفت.

خروج از نسخه موبایل