دوران بارداری یکی از حساس ترین و پراسترس ترین دورانی است که یک زن باردار آن را تجربه می کند . در اکثر مواقع زن باردار به سلامت فرزند خود فکر می کند و به حالت روحی خود اهمیت چندانی نمی دهد و تغییرات خلقی خود را به حساب تغییرات هورمونی نسبت می دهد . افسردگی دوران بارداری یکی از شایع ترین موارد افسردگی محسوب می شود و در صورتی که آگاهی لازم در مورد افسردگی بعد از زایمان به خانم های باردار داده نشود می تواند تاثیر منفی بر روی مادر بگذارد .ما در این مقاله قصد داریم شما را با افسردگی دوران بارداری و راه های درمان آن آشنا کنیم ،پس همراه ما باشید .

افسردگی دوران بارداری

شناخت افسردگی دوران بارداری  

افسردگی دوران بارداری همانند افسردگی های بالینی یک نوع اختلال خلقی است . منظور از اختلالات خلقی ، بیماری های بیولوژیکی می باشند که در اثر تغییرات به وجود آمده در مغز اتفاق می افتند . تغییرات هورمونی در دوران بارداری مستقیما بر روی اضطراب و افسردگی تاثیرمیگذارد و با شرایط ایجاد شده می تواند تشدید و در نهایت منجر به افسردگی در دوران بارداری گردد .

علائم افسردگی دوران بارداری

زنان باردار که به افسردگی مبتلا شده اند در دوران بارداری و حتی پس از زایمان به مدت کوتاه و گاهی طولانی تر علائم زیر را تجربه خواهند کرد :

  • غم و اندوه فراوان
  • تغییر ساعت خواب
  • تغییر در عادات غذایی
  • اضطراب و دلهره دائمی
  • احساس گناه و بی ارزش بودن
  • افکار منفی تکرارشونده در مورد خودکشی یا نا امیدی و مرگ
  • از دست دادن علاقه خود به انجام فعالیت هایی که قبلا لذت می بردند

عوامل تحریک کننده افسردگی دوران بارداری

  • در برقراری ارتباط با سایر افراد مشکل دارد
  • احتمال افسردگی در خانواده آن ها وجود دارد
  • سابقه سقط جنین و درمان های ناباروری را تجربه کرده باشد
  • تجربه خشونت و سوء استفاده و ضربه روحی را داشته باشد

درمان افسردگی دوران بارداری

افسردگی درمان نشده در بارداری می تواند خطراتی را برای مادر و فرزند ایجاد کند ، چرا که افسردگی که درمانی برایش انجام نشود منجر به مصرف الکل ، استعمال دخانیات ، تغذیه نامناسب و خودکشی در مادر می شود و همه ی عوامل مشکلاتی از قبیل زایمان زودرس ، کم وزنی در نوزاد و مشکلات رشدی در فرزند را ایجاد خواهد کرد . تمایل مادران افسرده در مراقبت و نگهداری از فرزند خود کم شده و نوزادانی که از مادران دارای افسردگی متولد می شوند در مقایسه با زنان عادی فعالیت کم تری خواهند داشت ، نگرانی و اضطراب در آن ها وجود دارد.

برای درمان افسردگی دوران بارداری بهتر است مشکلات روحی خود را با پزشک خود درمیان بگذارید. پزشک با بررسی شرایط موجود در شما و فرزندتان برای درمان بیماری افسردگی روش هایی را پیشنهاد می دهد . گزینه های پیشنهادی درمان اغلب روانشناسان و مشاوره خانواده برای زنان بارداری که دچار مشکلات و اختلالات روحی از قبیل افسردگی دوران بارداری شده اند ، روان درمانی ، نور درمانی ،معاشرت با گروه های حمایتی و تجویز دارو می باشد.

افسردگی دوران بارداری

راههای مقابله با افسردگی دوران بارداری

با وجود بحث های فراوانی که پیرامون استفاده از داروهای ضد افسردگی در دوران حساس بارداری وجود دارد ، اکثر خانم ها تمایل دارند راههای مناسبی برای درمان بیماری افسردگی خود داشته باشند.همان طور که قبلا بیان کردیم روان درمانی ، گروه های حمایتی و نور درمانی روش های جایگزین مناسب برای تجویز دارو محسوب می شوند اما علاوه بر این ها روش های طبیعی کمک فراوانی به تسکین و حتی درمان علائم افسردگی دوران بارداری برای زنان دارد که شامل مواردی چون ورزش و انجام فعالیت های بدنی مناسب ، استراحت کافی ، استفاده از رژیم های غذایی مقوی ، داروهای گیاهی ، استفاده از طب سوزنی و … می باشد .

اگر احساس راحتی با پزشک خود در مورد بیان احساسات خود ندارید ، شخص دیگری را برای صصحبت کردن انتخاب کنید .نکته مهم این است که شخصی صحبت های شما را گوش دهد و برای برطرف کردن مشکلات شما راه حلی را پیشنهاد دهد . هرگز سعی نکنید به تنهایی مشکل افسردگی خود را از بین ببرید .همیشه از دیگران کمک بگیرید و بهترین روش درمانی را برای خود انتخاب کنید .

از دستاوردهای مهم کانون مشاوران ایران معرفی بهترین روانشناسان ، مشاوران خانواده ، کودکان و نوجوانان در زمینه روانشناسی در سطح کشور می باشد . شما با استفاده از جلسات حضوری و غیرحضوری می توانید مشاوره تلفنی خوبی را دریافت نمایید .

افسردگی چیست ؟